The Little House in the Sugar Shack

by Tig Tillinghast

Yesterday I wrote about the construction Robert and Mike did with the tearing out of the wood that’ll be sitting near the newly enlarged stack hole at the top of the sugar house. This morning I happened to be out there while we were plowing the adjacent farm yard area, so I took this shot of the cement board “curtains” that extend down form the metal roof, encasing the stack in a little heat box. It looks a bit like a house, with its top conforming to the peaked roof.

When we start firing up in a few weeks, I’ll be sure to put some temperature probes in various places to ensure that it’s containing the stack heat. One open question is how much to ventilate this little house, so as to reduce its general temperature. Alternately, we might be able to run some piping through there to see if we can do some sap preheating.